Kosteudenhallinta

Kosteudenhallinta

Teollisuuden raaka-aineiden ja välituotteiden kosteuspitoisuudella on keskeinen merkitys optimaalisten prosessiparametrien valinnassa. Lopputuotteen kuiva-ainepitoisuus vastaavasti vaikuttaa pakkaamisen onnistumiseen ja tuotteen säilyvyyteen. Lähes kaikilla teollisuudenaloilla kuiva-ainepitoisuus tai vesipitoisuus mainitaan tuotteiden spesifikaatioissa. Oikeanlainen kosteudenhallinta mahdollistaa merkittäviä säästöjä käytetyn energian ja prosessointiajan optimoimisen kautta.

Edellä mainituista syistä johtuen on erittäin tärkeää pystyä luotettavasti mittaamaan kosteutta kaikissa tuotannon vaiheissa. Hosmed Oy:n valikoimassa löytyvät ratkaisut sekä laboratoriossa tapahtuviin, että in-line, on-line ja at-line kosteusmäärityksiin.

 

Antaris MX

Antaris_MX_NIRAntaris MX on Thermon jatkuvatoiminen FT-NIR-analysaattori jatkuvatoimisiin mittauksiin, mutta toki sitä voidaan käyttää myös tuotannon at-line-sovelluksissa.  Analysaattorin kuituoptinen mittapää voidaan viedä suoraan reaktoriin, siiloon tai kuivuriin. Tulokset syötetään automaattisesti halutussa muodossa prosessinohjausjärjestelmään. Haastavissa tiloissa voidaan käyttää EX- tai IP-luokiteltua analysaattoria. Tarttuville näytteille on saatavilla erilaisia vaihtoehtoja mittapään automaattiseen puhdistamiseen. Lisäksi tarjolla on erityyppisiä läpivirtauskennoja nestemäisille näytteille.

Lue miten in-line FT-NIR -tekniikkaa voidaan hyödyntää maitojauheen kuivausprosessissa. Pääset Kemia-lehden (6/2018) artikkeliin tästä linkistä.

 

Antaris II

Antaris_II_White_BackAt-line, pilot ja laboratorioympäristöön tarkoitetussa Antaris II FT-NIR-laitteessa on täsmälleen sama optiikka kuin MX-sarjassa. Tästä syystä menetelmien siirto laboratoriosta pilot-mittakaavaan ja aina tuotantoon saakka on hyvin yksinkertaista. Antaris II -laitteisto voidaan asentaa liikuteltavalle kärrylle mikä mahdollistaa erilaiset at-line mittaukset useasta eri pisteestä. Kosteusmittaukset ovat hyvin tyypillisiä NIR-sovelluksia, mutta niiden lisäksi Antaris II -laitteella voidaan mitata samanaikaisesti myös muita kiinnostavia parametreja.

 

Smart

Smart-6-kokoMikroaaltoihin perustuva kuiva-aineanalysaattori CEM Smart kuivaa näytteen nopeasti sisältäpäin. Haastavatkaan näytteet eivät pala tai muodosta kalvoa kuten monilla muilla laboratorioissa käytetyillä kuivureilla.  Esimerkkinä kaoliinin analyysi onnistuu Smart laitteilla helposti. Tulos saadaan nopeasti ja se on erittäin tarkka. Smart sopii yhtälailla laboratorion työkaluksi kuin at-line mittauksiin tuotantolinjalla. Tyypillisesti paperiteollisuuden pastat voidaan mitata alle neljässä minuutissa, latekseista saadaan luotettava tulos alle kahden minuutin analyysiajalla. Useat haastavat elintarvikenäytteet analysoidaan rutiininomaisesti vain kolmessa minuutissa.

 

picoSpin

 

 

 

 

 

1H FT-NMR on kvantitatiivinen mittausmenetelmä. Thermo picoSpin laitteilla nesteiden analysointi on suoraviivaista, muista NMR laitteista poiketen näytteen esikäsittelyksi riittää pelkkä suodatus. Pienen kokonsa vuoksi picoSpin laitteet ovat helposti siirrettäviä. PS tuotteissa on patentoitu kvartsinen mittapää, johon näyte voidaan syöttää käsin ruiskulla tai pumpun kautta suoraan reaktorista tai säilytysastiasta.

 

Kysy tuotteista lisää Hosmedin asiantuntijalta. Tiedustele samalla mahdollisuutta tehdä koemittauksia juuri sinun näytteilläsi!